موتور دیزل
در این مقاله میخوانیم:
موتور دیزل [ویکی پدیا] چیست؟
چه تفاوتی با موتور بنزینی دارد؟
انواع آن کدام است؟
و در چه سیستمهایی به کار میروند؟
موتور دیـــزلی یک نوع موتور درون سوز است که در آن از چرخه دیزل برای ایجاد حرکت استفاده میشود. فرق اصلی آن با دیگر موتورها استفاده از احتراق در اثر تراکم است. در این گونه پیشرانهها به جای عمل انفجار مخلوط سوخت و هوا در اثر تراکم بسیار بالا بدون جرقه زدن متراکم میشوند و دور اصلی این پیشرانهها بر خلاف موتورهای بنزین سوز ۱۰۰ دور/دقیقه محسوب میگردند.
موتورهای دیزلی در سیستمهای زیادی همچون دیزل ژنراتور و همچنین ماشینهای سنگین مانند کامیون لودر و ... کاربرد دارند.
موتورهای دیزلی به دو دسته ی زیر تقسیم میشود.
- دو زمانه
- چهار زمانه
از جمله کمپانیهای بزرگ سازنده موتور دیزل میتوان به کامینز، پرکینز، ولوو و دوسان اشاره کرد که همگی از پیشروها در این صنعت محسوب میشوند.
از ویکیپدیا
دید کلی
موتور دیــزل، به انواع گستردهای از موتورها گفته میشود که بدون نیاز به یک جرقه الکتریکی میتوانند ماده سوختنی را شعلهور سازند. در این موتورها برای شعلهور ساختن سوخت از حرارتهای بالا استفاده میشود. به این شکل که ابتدا دمای اتاقک احتراق را بسیار بالا میبرند و پس از اینکه دما به اندازه کافی بالا رفت ماده سوختنی را با هوا مخلوط میکنند.
برای سوختن به سه عامل حرارت، اکسیژن و ماده سوختنی نیاز است. اکسیژن از طریق مجاری ورودی موتور وارد محفظه سیلندر میشود و سپس بوسیله پیستون فشرده میگردد. این فشردگی آنچنان زیاد است که باعث ایجاد حرارت بسیار بالا میگردد. سپس عامل سوم یعنی ماده سوختنی به گرما و اکسیژن افزوده میشود که در نتیجه آن سوخت شعلهور میشود.
بدیهی است که میزان مصرف سوخت دیزل وابسته به عوامل متعددی است که میتوان توان موتور دیــزل یا دیزل ژنراتور، میزان بارگذاری و حتی شرایط محیطی و فنی دستگاه را از آن جمله دانست؛ بنابراین برای پیشبینی میزان سوخت مورد نیاز باید به جداولی که از پیش رد این خصوص تهیه شده است مراجعه نمود.