مخزن سوخت دیزل ژنراتور
مخزن سوخت نصب شده زیر شاسی دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور ها با مخزن یا بدون مخزن سوخت نصب شده روی شاسی تولید و عرضه میشوند. این کار امکان نصب دستگاه بدون نیاز به لوله کشی سوخت مجزا، ترنچ کشی و پمپهای انتقال سوخت اضافی را فراهم میکند. دیزل ژنراتور های مجهز به تانک سوخت زیر شاسی آماده راه اندازی سریع میباشند.
بدون مخزن سوخت روزانه میانی (شکل 4/1)
سادهترین چیدمان این است که موتور به طور مستقیم به مخزن ذخیره اصلی متصل بوده و مسیر برگشت سوخت از انژکتور مستقیم به این مخزن بازگردد. چیدمان عادی و روتین در شکل ۴/۱ نشان داده شده است.
محدودیتهای اصولی این روش به شرح ذیل میباشند:
- به منظور تغذیه ثقلی موتور، خروجی مخزن ذخیره اصلی باید حداقل ۵۰۰ میلیمتر بالاتر از سطح شاسی باشد.
افت فشار لوله برگشت سوخت نباید از مقادیری که در دیتاشیت موتور تعیین شده فراتر برود. لوله کشی تأمین سوخت از مخزن ذخیره اصلی تا موتور باید به گونهای طراحی و محاسبه گردد تا به حجم کلی سوخت مورد نیاز موتور اجازه دهد زیر نقطه ثقل جریان یابد.
شکل ۴/۱ - بدون مخزن سوخت روزانه میانی
با مخزن سوخت روزانه میانی (شکل 4/2)
بسته به محدودیتهای محل سایت، و در صورتیکه تغذیه مستقیم موتور از مخزن سوخت اصلی میسر نباشد، یک مخزن سوخت میانی میتواند داخل اتاق ژنراتور یا کانوپی دیزل ژنراتور نصب گردد تا سوخت را مستقیماً برای موتور، تأمین نماید.
این روش میتواند با اضافه کردن قطعات و تجهیزات اختیاری (optional items) زیر ارتقاء یابد:
- پمپ یدکی اتوماتیک انتقال سوخت دوگانه و مجهز به سیستم فیلتر اولیه، جهت راه اندازی پمپ کمکی در زمانی که پمپ اصلی از کار افتاده باشد. پمپ (های) انتقال سوخت باید به نحوی برآورد شوند تا تمام سوخت مورد نیاز موتور، حجم سوخت مصرفی و حجم سوخت بازگشتی را تأمین کند. (شکل ۴/۲)
- شیر قطع کن شناوری ثقلی مجهز به سیم فیوز ذوب شونده که بتواند در هنگام آتش سوزی ضمن قطع جریان سوخت سیستم آتش نشانی را نیز فعال کند.
- شیر قطع کن اتوماتیک (Dump valve) متصل به سیم فیوز ذوب شونده، برای قطع مسیر سوخت مخزن لوکال و باز گرداندن سوخت از آن به داخل مخزن اصلی در حین آتش سوزی.
برای اطلاع از شیوه اتصال و تجهیزات اضافی مورد نیاز به شکل ۴/۲ مراجعه فرمائید.
شکل ۴/۲ - با مخزن سوخت روزانه میانی
مخزن سوخت روزانه دیزل ژنراتور
مخزن سوخت روزانه مجزا میتواند ۱۰۰۰ لیتری، ۱۵۰۰ لیتری یا ۲۰۰۰ لیتری باشد که به وسیله یک پمپ برقی مطابق فرمانها و سیگنالهای یک لول سوئیچ [1] (level switch) از مخزن اصلی تغذیه و شارژ گردد. این مخازن سوخت نباید از آهن گالوانیزه شده ساخته شوند، چون سوخت دیزل با روی واکنش میدهد.
یک لوله تهویه (vent pipe) باید تا بلندترین نقطه نصب سیستم سوخت رسانی امتداد یابد. قطر لوله باید حداقل برابر با قطر اتصال لوله پرکن مخزن باشد. باید تمهیداتی اتخاذ شود تا از ورود آلودگیها ممانعت شود.
سوخت مازاد یا سرریز مخزن روزانه میانی میبایست:
- مستقیماً به مخزن ذخیره اصلی دیزل ژنراتور به وسیله لوله انتقال یابد.
- به وسیله لوله کشی به حوضچه زیر مخزن سوخت میانی که در آن حوضچه مجهز به سیستم هشدار نشتی پمپ میباشد واین سیستم به محض تشخیص بروز نشتی سیستم پمپ سوخت روزانه را قطع می نماید.
- برای سرریز شدن به داخل محدوده حوضچه، اطراف مخزن لوله کشی شده باشد.
لوله کشی تغذیه روی مخزن نباید کمتر از ۶۰۰ میلیمتر بالای سطحی باشد که موتور بر آن قرار گرفته است تا نیروی ثقل مورد نیاز جهت تغذیه سوخت به موتور حفظ شود. همچنین نباید آنقدر بالا نصب شود که از سقف مجاز فشار پمپ مکش سوخت موتور فراتر برود. (به دیتا شیتهای موتور رجوع کنید)
ارتفاع لوله کشی مسیر برگشت نباید بالاتر از توانایی پمپ مکش سوخت موتور باشد (به دیتا شیتهای موتور رجوع کنید). زمانیکه مخزن سوخت میانی در مکان پایینتری نسبت به مخزن ذخیره سوخت اصلی نصب شده باشد، ضروریست که یک سلونوئید ولو بروی خط انتقال سوخت نصب شود.
تمام اتصالات نهایی باید به وسیله شیلنگ انعطاف پذیر به موتور متصل گردد تا از انتقال ارتعاشات لولهها به موتور جلوگیری شود.
مخازن ذخیره اصلی سوخت دیزل ژنراتور
هدف سیستم تأمین سوخت این است که مقدار کافی از سوخت را به منظور مصرف در مواقع ضروری تأمین نماید، بر همین اساس مخازن سوخت اصلی مطابق با زمان و میزان مصرف دستگاههای مختلف طراحی میگردد.
پر کردن مخازن به وسیله ی لوله تغذیه که دریچه ورودی آن در داخل یک محفظه قفل دار قرار داده شده صورت خواهد پذیرفت تا از دسترسی آسان افراد متفرقه به منبع سوخت جلوگیری شود. همچنین گیج و سنسور هشدار سرریز میتواند در این محفظه قرار بگیرد و این سنسور به لول سوییچ شناور (level switch) نصب شده بروی درب منهول (Manhole) متصل میگردد.
خصوصیات مکان نصب مخزن اصلی سوخت دیزل ژنراتور
- شرایط ایزوله (تفکیک) در حین پاک سازی و تعمیر (برای مکانهایی که بیشتر از یک مخزن تانک ذخیره اصلی تعبیه شده)
- اتصال ورودی سوخت به مخزن
- تهویه - (Ventilation)
- اتصال بین مخزن میانی و مخزن اصلی
- دریچه بازدید تقریباً ۱۸ اینچ
- شیر تخلیه
- درجه نشانگر سطح سوخت
- اتصالات تأمین و تغذیه سوخت
- شیرها، فیلتر سوخت یا سپراتور
- مخزن سر ریز، زیر مخزن اصلی
- فضایی که مخزن اصلی در آن قرار خواهد گرفت، باید ۱۰% بزرگتر از مخزن اصلی باشد
- کف باید ضد آب و کمی شیبدار باشد تا به سیال اجازه دهد به داخل فضای تخصیص یافته جریان یابد.
- دسترسی آسان به تمام نقاط اطراف مخزن اصلی
- پمپ دستی و الکتریکی برای تخلیه لجن باید وجود داشته باشد.
- تمام بخشهای فلزی باید طبق استاندارد به زمین متصل شوند.
[1]
از ویکی پدیا
لول سوئیچ شناوری (به انگلیسی: Float level switch) نوعی سنسور سطح است که برای تعیین سطح مایعات مخازن به کار میرود. از این سوئیچ میتوان برای روشن و خاموش کردن پمپ، چراغ سیگنال، زنگ هشدار یا سایر تجهیزات کنترلی استفاده کرد.