تنظیم کننده ولتاژ ژنراتور (رگولاتور)
ولتاژ تولید شده در یک دستگاه ژنراتور به میزان سرعت دوران شفت و مقدار فلوی میدان بستگی دارد. ولتاژ فاز به عکسالعمل آرمیچر، مقاومت و راکتانس داخلی سیم پیچهای آرمیچر و استاتور بستگی دارد.
در ژنراتور ها تنظیم ولتاژ بصورت دستی و اتوماتیک انجام میپذیرد در حالت دستی توسط رئوستای [1] میدان تحریک در روی ژنراتور انجام میشود که در ژنراتورهای کوچک این قطعه به راحتی قابل رویت است.
در ژنراتور ها با توان تولید بالا تنظیم ولتاژ توسط رگولاتور بصورت فیدبک عمل میکند و ولتاژ ژنراتور را تقریباً ثابت نگه میدارد عمل تنظیم توسط مدار یکسو ساز و الکترونیکی صورت می گیرد.
[1]
از ویکی پدیا
پتانسیومتر
در الکترونیک ، پُتانسیومِتر (به انگلیسی: Potentiometer) (در محاوره POT) یک مقاومت سه پایانه با یک ولوم چرخشی یا دکمه لغزنده قابل تغییر برای تغییر ولتاژ است. اگر تنها دو ترمینال بکار برده شود (یک سمت و جاروب کن) به جای یک مقاومت متغیر یا رئوستا (Rheostat) کار میکند ( که پیشنهاد نمی شود). پتانسومتر ها بیشتر برای راهبرد دستگاه های الکتریکی مانند راهبرد صدا در ابزارهای صدایی بکار برده میشود. از پتانسیومتر میتوان برای برگردان دگرگون جایگاه به سیگنال الکتریکی، برای نمونه در یک اهرمک بکار گیری کرد.
پتانسیومتر ها به ندرت به طور مستقیم برای کنترل توان زیاد (بیش از یک وات) استفاده میشوند، چرا که اتلافِ گرماییِ زیادی دارند. در عوض از آن ها برای کنترلِ بهرۀ (Gain) تقویت کننده ها و در نتیجه برای تنظیم دامنۀ سیگنال آنالوگ (مانند کنترل صدا در تجهیزات صوتی) بسیار استفاده می شود. برای مثالی دیگر، دیمِر (تاریک کننده) از پتانسیومتر در مدارِ کنترلِ سوئیچینگِ ترایاک و بهطور غیر مستقیم برای کنترل نور لامپ استفاده میکندواین مقاومت ها دررنج های مختلفی تولید شده است.
انواع
برخی از انواع پتانسومتر ها عبارتند از پتانسومتر ریز، پتانسیومتر ولومی، پتانسومتر های دوبل و پتانسومتر ۵ پایه