مرکز آموزش
دیزل ژنراتور چیست؟
به بیان ساده دیزل ژنراتور یک نیروگاه کوچک تولید برق است، که معمولاً در زمان اضطراری که به هر دلیل برق اصلی قطع میشود وظیفه تولید انرژی الکتریکی [1] را بر عهده میگیرد، این مولد برق مقیاس کوچک، شامل یک موتور دیزلی است که با سوخت گازوئیل کار میکند به همراه یک ژنراتور الکتریکی یا آلترناتور که وظیفه تبدیل انرژی مکانیکی حاصل از موتور را به برق بر عهده دارد.
دیزل ژنراتورهای جدید برای کنترل هر چه بهتر وضعیت موتور و ژنراتور و تولید یکنواخت الکتریسیته مجهز به کنترلرهای هوشمندی هستند که به آنها کمک میکند تا ضمن کنترل تمامی قسمتهای موتور و ژنراتور، مدیریت خودکار روشن و خاموش شدن و در مدار قرار دادن دستگاه دیزل ژنراتور را برعهده بگیرد، و برای راه اندازی و کنترل آن دیگر نیاز به حضور نیروی انسانی نباشد.
خرید انواع دیزل ژنراتور
اجزای دیزل ژنراتور
اجزای تشکیلدهنده یک دیزل ژنراتور را میتوان بهصورت زیر عنوان کرد:
موتور ژنراتور
موتور ژنراتور وظیفه دارد انرژی مکانیکی ورودی زا به دیزل ژنراتور تبدیل کند.
دینام (ژنراتور تک)
ژنراتور تک با نام دیگر دینام، بخشی از دیزل ژنراتور محسوب میشود برق حاصل از انرژی مکانیکی را به موتور دیزل انتقال میدهد. این ژنراتور از یکسری قطعات ثابت و متحرک تهیه شده که با یکدیگر در ارتباط هستند و با حرکت نسبی خود برق را تولید میکنند.
سیستم سوخت دیزل ژنراتور
مخزن سوخت این دستگاه دارای یک ظرفیت معینی است که در صورت استفاده مداوم میتواند حدود 6 تا 8 ساعت روشن بماند.
رگولاتور ولتاژ
از رگولاتور ولتاژ برای تنظیم ولتاژ خروجی دیزل ژنراتور استفاده میکنند
سیستمهای خنککننده و اگزوز
استفاده مداوم از دیزل ژنراتور باعث میشود اجزای آن داغ شوند و ضروری است که یک سیستم خنککننده وجود داشته باشد تا عملکرد قطعات کاهش نیابند.
سیستمهای روانکاری
دیزل ژنراتور از قطعات متحرک زیادی تشکیل شده که برای افزایش طول عمر این قطعات و اطمینانیافتن از عملکرد صحیح آنها باید از سیستمهای روانکاوی بیشتر مراقبت کرد و زمان تعویض روغن را خوب بهخاطر سپرد.
شارژر باتری
شارژ باتری توسط دیزل ژنراتور صورت میگیرد که باید این شارژدهی متناسب با میزان ولتاژ آن باشد.
کنترل پنل
کنترل پنل یک رابط دیزل ژنراتور محسوب میشود که کنترل ابزارهای مدیریت از جمله پریز برق و میزان ولتاژ ورودی را برعهده دارد. تولیدکنندگان کنترلهای مختلفی را برای کنترل آسانتر دیزل ژنراتور در نظر میگیرند که کار را راحتتر میکند.
قاب یا شاسی دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور به دو حالت ثابت و قابلحمل تولید میشود که در حالت کلی، تمامی تجهیزات آن روی شاسی یا همان سکوی درنظر گرفته شده داخل دستگاه ژنراتور برق قرار میگیرد.
انواع دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتورها بر اساس میزان تأمین برق و مدتزمان تولید برق دستهبندی میشوند که عبارتاند از:
دیزل ژنراتور اضطراری
دیزل ژنراتور اضطراری ممکن است برای مدت طولانی در حالت آمادهبهکار باقی بماند. از این دیزل در صورت قطع برق شهری و بیشتر در مراکز بهداشتی درمانی؛ مانند بیمارستانها، کارخانهها، مراکز اداری و… استفاده میشود.
دیزل ژنراتور دائمی
دیزل ژنراتور دائمی بیشتر برای مکانهایی که به برق شهری دسترسی ندارند؛ مانند نیروگاهها کاربرد دارد. اما کاربردهای کوچکتری هم دارند که میتوان در کارخانجات یا حتی پادگانهای مرزی استفاده نمود.
دیزل ژنراتور پایه
این ژنراتورها میتوانند بارهای مختلف را در مدتزمان طولانی تولید کنند. تفاوت ژنراتور پایه با دائمی در این است که دائماً در حال فعالیت نیستند و برای مدتزمان طولانیتری برق مورد نیاز را تولید میکنند. در واقع ژنراتور پایه نه مانند موتور دیزلهای اضطراری تا زمان نیاز بدون کاربرد باقی میماند و نه مثل ژنراتور دائمی همیشه در حالت آمادهباش است.
مزایای دیزل ژنراتور
مزایای دیزل ژنراتور بسیار زیاد است که برخی از آنها عبارتاند از:
تعمیر و نگهداری کم
مولدهای دیزل در مقایسه با دیگر ژنراتورها به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارد. به همین دلیل از قطعات کمتری تشکیل شده و نیازی به تعویض شمع یا کاربراتور نیست.
بهرهوری سوخت
این دستگاهها به نوع سوخت حساسیتی نشان نمیدهند و حتی میتوان از سوختهای ارزانتر مانند گازوئیل، نفت و مازوت هم استفاده کرد.
ماندگاری
موتورهای دیزلی در محیط کاری سخت استفاده میشوند؛ بنابراین در این شرایط سایش زیادی را متحمل میشوند که ماندگاری آنها در این موضوع بسیار دخیل است.
ذخیرهسازی ایمن
ذخیره سوخت در دیزل بسیار زیاد دیده میشود و میتواند از منبع ذخیرهسازی خود در افزایش کارایی سوخت باکیفیت تاثیر داشته باشد.
افزایش طول عمر
با تعمیر و نگهداری مناسب، میتوان پتانسیل دیزل ژنراتور را تا چندین سال افزایش داد و نیاز ندارد که هرازچندگاهی تعمیر اساسی شود.
منبع تغذیه مداوم
در زمانهای خاموشی یک دیزل خوب، خود را نشان میدهد و با ارائه خدمات مناسب در این شرایط میتواند جلوی بسیاری از ضررهای مالی را بگیرد.
دستگاه دیزل ژنراتور اضطراری چطور کار می کند؟
دستگاه دیزل ژنراتور اضطراری دستگاهی است که دارای یک موتور دیزل و یک ژنراتور است و فعالیت مداوم این دو کنار هم باعث میشود انرژی سوخت را به انرژی برق تبدیل کند. در نتیجه میتواند به عنوان برق پشتیبان جای شبکه کلی برق را گرفته و به تمامی دستگاههایی که به برق نیاز دارند برقرسانی کند. اکثر این دستگاهها با عملکرد اضطراری خود در مواقع قطعی برق، به یک منبع مورد اطمینان تبدیل شده و میتوانند قطعی برق ناشی از سیل، طوفان یا دیگر عوامل را تأمین کنند.
سوخت اصلی ژنراتورهای اضطراری معمولاً گازوئیل است که نسبت به سایر سوختها در دمای بالاتر میسوزد و همین موضوع باعث شده که به یک سوخت کارآمد تبدیل شود.
مزیت استفاده از دیزل ژنراتور های کوچک چیست؟
از مزایای ابتدایی این نوع دیزلها میتوان به قابلحمل بودنشان اشاره کرد که همین موضوع باعث شده در میان مصرفکنندگان محبوبیت بیشتری پیدا کند. از دیگر مزایای این دستگاهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نیاز کم به تعمیر و نگهداری
یک منبع قابلاعتماد در طول مدت زمان قطعی برق
قابلیت حمل و امکان استفاده در مواقع ضروری
قابلیت دسترسی طولانی به جریان برق
مکان های فاقد انرژی برق
از دیزل ژنراتور بیشتر در محیطهایی استفاده میشود که در آنجا انرژي برق وجود نداشته یا پیوسته در حال قطعشدن است. از جمله این مکانها میتوان به پروژههای ساختوساز و عمرانی، استخراج و صنایع نفت و گاز، صنایع کشتیرانی، خطوط انتقال گاز و استخراج معادن اشاره کرد.
ساختار دیزل ژنراتور
از دلایل اصلی استفاده از دیزل ژنراتورها تأمین انرژی برق است. افرادی که قصد دارند از این دستگاه بهعنوان یک منبع تولید انرژی استفاده کنند باید یک اطلاعات کلی در مورد ساختار آن به دست بیاورند. قطعات این دستگاه شامل موارد زیر است:
موتور
از اصلیترین قطعات این دستگاه میتوان به موتور اشاره کرد. موتور بهصورت مستقیم روی دستگاه تأثیر میگذارد و عملکرد آن را تحتتأثیر خود قرار میدهد. همچنین درصورتیکه مواد مناسبی تولید نشود باعث کاهش بهرهوری دستگاه خواهد شد.
آلترناتور
وظیفه این قطعه این است که انرژی مکانیکی بهدستآمده از دیزل ژنراتور را به انرژی مکانیکی کند که برای تأمین انرژی نیاز است.
سیستم سوخترسانی
در حالت کلی، گازوئیل سوخت مورداستفاده دیزل ژنراتورها است. مخزن این دستگاه روی عملکرد آن تأثیر زیادی دارد بهطوری که میتواند بین 6 تا 8 ساعت روشن باقی بماند. برخی دیزلها هم دارای مخزن بزرگتری هستند که در صنایع عظیمتر کاربرد دارند. مهمترین اجزای سیستم سوخترسانی دیزل ژنراتور عبارتاند از:
پمپ مخصوص پمپاژ
فیلتر
لوله
شیر مخصوص سوخترسانی
رگولاتور
وظیفه رگولاتور این است که در صورت عدم فعالیت درست قطعات قادر است ولتاژ تولید شده دستگاه را به همراه سرعت موتور، تغییر دهد و حتی ممکن است این نوسانات، خرابیهایی را به بار آورد.
پنل کنترلکننده
این پنل وظیفه کنترلکردن موتور دیزل ژنراتور را به عهده دارد.
بدنه یا شاسی
بدنه یا شاسی دیزل ژنراتور وظیفه دارد تمامی قطعات داخلی دستگاه را در برابر فشار، ضربه، رطوبت و… محافظت کند.
کانوپی
تأمین برق اضطراری توسط دیزل ژنراتور ممکن است با سروصدای زیادی همراه باشد. به همین دلیل موتور را درون محفظهای به نام کانوپی قرار میدهند که صدای تولید شده را تاحدامکان کاهش دهد.
دیزل ژنراتور با عملکرد اضطراری چیست؟
عملکرد ژنراتور برق اضطراری یا همان دیزل ژنراتور به این صورت است که از دو بخش موتور و ژنراتور تشکیل شده است. در قسمت موتور به کمک سوخترسانی مناسب یا استفاده از منابع سوخت جایگزین می توان حرکات لازم را ایجاد کرد. همچنین در قسمت ژنراتور به کمک نیروی الکترومغناطیسی این جریان به الکتریسیته و یا همان جریان برق تبدیل خواهد شد.
کاربرد ژنراتورهای اضطراری
- بیمارستانها
- هتلها
- شهرکهای مسکونی
- ساختمانهای تجاری
- مراکز مخابراتی
- دانشگاهها
- کارخانههای تولیدی
میزان مصرف سوخت دیزل ژنراتور
بسته به نوع دیزل و شرایط محیطی میتوان میزان مصرف سوخت و کارکرد آن را تغییر دهد. به طور معمول ضریب ثابتی که در نظر گرفته شده چیزی حدود 200 الی 240 گرم بهازای هر کیلوواتساعت است. همچنین برای تبدیل کردن گرم به لیتراژ چگالی سوخت دیزل ضروری است که چگالی یا همان دانسیته را عددی بین 860 تا 820 در نظر گرفت.
خرید و قیمت ژنراتور
قیمت دیزلها بر اساس توان، کشور سازنده محصول، برند، سال ساخت و همچنین باتوجهبه نوسانات نرخ ارز میتواند تغییر کند. بااینوجود برخی تولیدکنندگان تصمیم گرفتند که قیمتهای خود در حد معمول نگه دارند تا مصرفکنندگان با ضررهای زیاد روبهرو نشوند؛ بنابراین میتوان خرید معقولتری را تجربه کرد. برخی از پرفروشترین دیزلهای ژنراتور به شرح زیر است:
- دیزل ژنراتور 20 کاوا با قیمت: 165,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 25 کاوا با قیمت: 180,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 35 کاوا با قیمت: 190,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 50 کاوا با قیمت: 225,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 70 کاوا با قیمت: 270,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 88 کاوا با قیمت: 285,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 110 کاوا با قیمت: 352,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 150 کاوا با قیمت: 427,600,000 تومان
- دیزل ژنراتور 165 کاوا با قیمت: 460,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 220 کاوا با قیمت: 590,000,000 تومان
- دیزل ژنراتور 250 کاوا با قیمت: 627,500,000 تومان
درصورتیکه نیاز دارید از قیمتهای بهروز مطلع شوید، میتوانید از طریق تماس با کارشناسان فروش در مورد نحوه خرید و ثبت سفارش انواع دیزل ژنراتور اطلاعات کسب کنید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به بررسی دیزل ژنراتور و کاربرد آن بپردازیم. همانطور که گفتیم، دیزل ژنراتورها کاربردیترین نوع ژنراتور هستند که توسط سوخت دیزل کار میکنند. دلیل انتخاب سوخت دیزل این است که حرارت کمتری تولید کرده و قدرت بیشتری در مقایسه با دیگر سوختها از خود نشان میدهد. همچنین به دلیل قدرت و دوام بالا میتوان در طولانیمدت از آن استفاده کرد. امیدواریم مطالب گفته شده مفید بوده باشد و بتوانید در زمان خرید از این اطلاعات بهره ببرید. در صورت هرگونه سؤال، ابهام یا پیشنهادی میتوانید با ما در میان بگذارید تا توسط کارشناسان به نظرات شما پرداخته شود.